Het grondgebied van de Ariège kent zo'n 65 orchideeënsoorten . Het landschap in dit deel van Frankrijk is zeer gevarieerd, vlak waar de rivier de Ariège uitmondt in de Garonne, glooiende heuvels als opmaat naar de hoger gelegen gebieden uitkomend in de Pyreneeën. De diversiteit aan landschappen en de daarbij behorende bodemsoorten maakt dat een ruime varieteit aan orchideeën zich hier thuis voelt waarvan een aantal alleen in deze streek zijn te vinden.

Een wandeling vanaf uw verblijfadres maison d'hotes l'Oustal voert u langs weitjes met diverse soorten, in de bergen gaan we onder andere op zoek naar de Vlierorchis (Dactylorhiza sambucina), we bezoeken een van de twee groeigebieden in Frankrijk van de Neotinea conica en in de rotsachtige kalkgraslanden (Garrigue) van de Aude met bijzonderheden als Ophrys bombyliflora en Ophrys magniflora.

Orchideeëenkenner Mark Meijrink gaat graag samen met u het veld in op ontdekkingstocht. Hij leert u de orchideeën determineren en geeft uitleg over de verschillen orchideeënbiotopen die we tijdens deze week zullen bezoeken. U komt onder andere verschillende soorten van de Anacamptis, Orchis, Ophrys en Neotinea tegen.

 

We organiseren twee orchideëenweken, half april en half mei.

Dactylorizha sambucina f. zimmermanii

 

© copyright beeldmateriaal Mark Meijrink

themaweek orchideeën

Ariège - Franse Pyreneeën - 2019